Loading dogodki
Ta dogodek je minil.

V letu 2020 so pod okriljem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije potekali Dnevi evropske kulturne dediščine. JZ TŠM Šmarje pri Jelšah je skupaj z Osnovno šolo Šmarje pri Jelšah sodeloval na projektu in izvedel program pod imenom Po poti lokalne kulturne dediščine.

Naš cilj je bil prizadevanje za ohranjanje in spoznavanje promocije kulturne dediščine, saj tako vsem obiskovalcem pokažemo kako cenimo svojo preteklost in z njo navdušujemo tudi druge.

Program je zajemal obisk učencev sedmih razredov Osnovne šole Šmarje pri Jelšah, ki so med 21. in 24. septembrom 2020 preživeli srednjeveške dneve v Lembergu pri Šmarju. Zavod TŠM je med drugim v okviru teh dneh pripravil vodene programe po muzejski zbirki Rotovž v Lembergu.

V stari šoli v Lemberg smo izvajali izobraževalne delavnice pod imenom Pisanje srednjevaškega pisma s peresi in pečatom lemberškega grba in Viteška delavnica s čisto pravim vitezom Najemnikom grofov Celjskih

Lemberg je bil še leta 1904 tako gospodarsko močan, da so sezidali novo šolsko poslopje iz lastnih sredstev, z dohodkom, ki so ga prihranili iz sejemskih davkov in trženja.

Za zaključek programa so se učenci sprehodili po poti vse do cerkve sv. Pankracija. Cerkev svetega Pankracija stoji nad srednjeveškim trgom Lemberg, ob vznožju grajskega hriba. Prvič se omenja leta 1262 kot grajska kapela, ki ima v jedru ohranjeno zgodnjegotsko arhitekturo.

Title

Go to Top